| |     ћирилица | english  
Naslovna
Ukidanje viza za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina

Vlada Republike Srbije donela odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju državljanima Katra, Kuvajta, Omana i Bahreina, nosiocimima svih vrsta putnih isprava, osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa madjunarodnim konvencijama, mogu da udju bez vize u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje ostale smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.
Ova odluka stupa na snagu 30. juna 2015. godine.Poseta Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja

Poseta Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina irineja i delegacije u kojoj su bili i Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Gospodin Teodosije i jeromonah Andrej, Ambasadi Republike Srbije u Tirani, 01. juna 2014. godine.
 

 


Opširnije...
Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola

O B A V E Š T E N J E

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije obavestilo je da je, zbog uvedenog vanrednog stanja, prevoz humanitarne pomoći za poplavljena područja izuzet iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola, i ta vozila će se u Republiku Srbiju propuštati bez međunarodnih dozvola i po ubrzanom postupku.

Tirana, 22. maj 2014. godineHumanitarni SMS brojevi

О B А V Е Š Т Е N J Е

Оbaveštavamo Vas da ne postoji mogućnost da se slanjem SMS poruke na broj 1003 ne može uplatiti donacija za pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima Republike Srbije. Ovaj vid donacije se može realizovati isključivo sa telefonskih brojeva koji pripadaju operaterima mobilne telefonije u Republici Srbiji.

Tirana, 22. maj 2014. godineDani žalosti u Republici Srbiji i otvorena knjiga žalosti

O B A V E Š T E N J E

Poštovani,
obaveštavamo Vas da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 20. maja 2014. godine donela Odluku o proglašenju Dana žalosti povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama na teritoriji Republike Srbije.
Danom žalosti proglašeni su 21, 22 i 23. maj 2014. godine.
Povodom proglašenja Dana žalosti u Ambasadi Republike Srbije u Tirani u navedene dane  otovorena je Knjiga žalosti.
Upis i Knjigu žalosti je moguć:
- 21.05. u vremenu od 14,00 do 16,00 časova;   
- 22.05. u vremenu od 10,00 do 14,00 časova;
- 23.05. u vremenu od 10,00 do 14,00 časova.   

Tirana, 21. maj 2014. godinePoplave u Republici Srbiji

1. Instrukcija za plaćanje u evrima (EUR)

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:    VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K:    ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:    DEUTDEFF
(korespodent banka)

FIELD 57A:    /DE20500700100935930800
(broj računa korespodent banke)

SWIFT:           NBSRRSBG


FIELD 59:     /RS35908504619019323080
(IBAN)
                      MINISTARSTVO FINANSIJA
                      UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:    DETAILS OF PAYMENT 

 

2. Instrukcija za plaćanje u US dolarima (USD)

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:    VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K:    ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:    BKTRUS33
(korespodent banka)

FIELD 57A:    /04415465
(broj računa korespodent banke)

SWIFT:          NBSRRSBG

FIELD 59:     /RS35908504619019323080
(IBAN)
                       MINISTARSTVO FINANSIJA
                       UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:    DETAILS OF PAYMENT 

 

3. Instrukcija za plaćanje u ljekima (LJEK):

Račun otvoren kod "ALPHA BANK", Tirana

Korisnik računa: EMBASSZ OF THE REPUBLIC OF SERBIA

Broj računa: AL55902112090201230009940424

 

 

 

 

 Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije 2014.g.
Ambasador M. Zarić je podovom Dana državnosti Republike Srbije priredio u Tirani prijem, kojem se odazvalo preko 350 zvanica iz društveno-političkog i javnog života, kulture, nauke, diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, poslovnih krugova i albanskih sredstava javnoginformisanja. Među prisutnima bili su predsednik Parlamenta Albanije I. Meta, ministarka kulture M. Kumbaro, predsednik poslaničke grupe Pokreta socijalsta za integracije P. Vasilji, poslanici SP i DP I. Zećišti, G. Rulji i K. Isljami. Pored toga prijemu su se odazvali i presednici Ustavnog i Vrhovnog suda B. Dedja i Dž. Zaganjori, kao i jedan sudija ustavnog suda, zatim zamenik Visokog saveta pravosuđa E. Ćefa, guverner Centralne banke Albanije A. Fulani, predsednik Državnog komiteta za vere, generalni direktor državne informativne agencije ATA, kao i sadašnji i bivši diplomatski savetnici predsednika Republike. Pored navedenih visokih gostiju, prisusvovali su i zamenici ministara za ekonomski razvoj, trgovinu i preduzetništvo, poljoprivrede, ruralnog razvoja i vodoprivrede, savetnik premijera za kulturnu diplomatiju, a iz MIP Albanije direktor Državnog protokola, pomoćnik ministra za bilateralu, direktorka Regionalne direkcije, šef Sektora za konzularne poslove i dijasporu i dosadašnji albanski ambasador u Beogradu. Po tradiciji, prijemu su se odazvali predstavnici svih verskih zajednica, akademici, rektori i dekani više državnih univertizeta i privatnih univerziteta, predstavnici političkih partija i lokalnih vlasti kao što je prefekt grada Tirane i predsednici opština Ljibovš i Šijak i potpredsednik grada Drača. Kao i ranijih godina, prijemu su se u velikom broju odazvali predstavnici sprske manjine u Albaniji predvođeni predsednicima njihovih udruženja i našim predstavnikom u Državnom komitetu za manjine.


Otvaranje kursa srpskog jezika u selu Hamilj u okrugu Fier

23. novembar 2013.g. - Udruženje Srba "Jedinstvo" iz Fiera otvorilo je još jedan kurs srpskog jezika u selu Hamilj u okrugu Fier. Pored predstavnika udruženja i oko 200 meštana otvaranju kursa su prisustvovali ambasador M. Zarić i prvi savetnik M. Mitrović, predsednik udruženja "Sveti Jovan Vladimir" S. Ajković s predstavnicima udruženja "Morača-Rozafa" iz "Skadra" i predsednik romskog udruženja "Amarodrom" Lj. Kazandžiu.

Prema navodima predsednika udruženja "Jedinstvo" E. Duljevića, u Hamilju živi 80 porodica pripadnika srpske manjine iz Raške oblasti koji su zainteresovani da njihova deca uče srpski jezik, a interes su pokazali i pripadnici romske populacije u tom kraju. Planirano je da se časovi održavaju tokom vikenda, a pohađaće ih oko 50 dece različitih uzrasta. Nastava će se odvijati u iznajmljenoj prostoriji u centru sela. Na ulazu u prostorije postavljena je tabla i istaknute sprska i albanska zastava.

Otvaranje kursa privuklo je veliku pažnju albanskih medija, a posebno najgledanijih privatnih TV stanica.Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

11. novembar 2013.g. - Kolektiv Ambasade, na čelu s ambasadorom M. Zarićem, položio je venac na spomen kosturnicu srpskih ratnika u Balkanskim i Prvom svetskom ratu na Gradskom groblju u Tirani. Vence su položili i predsednik Privredne komore Srbije Ž. Sertić koji se nalazio u zvaničnoj poseti Albaniji i prestavnici udruženja naše manjine "Morača-Rozafa" i "Sveti Jovan Vladimir" iz Skadra i "Jedinstvo" iz Fiera.

 

 

 Za bolju privrednu saradnju sa Albanijom

Predsednik PKS Željko Sertić razgovarao je u Tirani i Draču sa predstavnicima albanske vlade i privrede o unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić razgovarao je u Tirani sa Nikom Pelešijem, zamenikom predsednika Vlade Albanije, o unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje. Tokom radne posete Albaniji, Sertić se sastao i sa Arbenom Ahmetajom, ministrom ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva, Edmundom Hadžinastom, ministrom transporta i infrastrukture i Ilir Žilom, predsednikom Unije privrednih i industrijskih komora Albanije.

U razgovorima je istaknuto da su Srbija i Albanija otvorene za saradnju na svim poljima, radi stabilnosti u regionu i boljeg korišćenja potencijala obe države. Peleši je ocenio posetu predsednika PKS kao veoma važnu i značajnu za dalje unapređenje privredne saradnje Srbije i Albanije, pokretanje zajedničkih projekata i nastup na trećim tržištima. Peleši je rekao da Albanija mora da se oslanja na svoje susede i izrazio spremnost da se lično angažuje na unapređenju privredne saradnje, bez političkih kompleksa, jer "biznis uvek ide za korak ispred politike".

Ukazano je, takođe, da postoji veliki prostor za povećanje robne razmene dve zemlje, koja iznosi samo oko 100 miliona dolara godišnje. Potvrđena je spremnost da se na proleće 2014. godine organizuje poslovni forum u Beogradu, na kojem bi srpski i albanski privrednici, u direktnim razgovorima, razmotrili moguće zajedničke projekte i poslove. Albanski partneri  istakli su spremnost Vlade u Tirani da se realizuju zajednički projekti, posebno u domenu infrastrukture i trgovine, kao i da se radi na otklanjanju svih eventualnih prepreka saradnji. Ocenjeno je da ovu godinu treba iskoristiti za napredak kooperacije u svim oblastima.

Poseta predsednika PKS Albaniji, realizovana je u okviru aktivnosti usmerenih na promociju privrednih kapaciteta Srbije. Sertić se sastao i sa Edmondom Palušajem, generalnim direktorom Nacionalnog centra za licenciranje, Eneidom Guria, izvršnim direktorom Albanske agencije za promociju investicija i razvoj, Andreom Džavara, predsednikom Privredne komore Drača,  Nikolin Jakom, predsednikom komore Tirane, kao i sa nekoliko vodećih privrednika Albanije. Tokom posete Luci Drač, predsednik Privredne komore Srbije razgovarao je i sa Selimom Belortajom, generalnim direktorom Luke Drač, kao i sa Besimom Troplinijem, vlasnikom kompanije „Albamar“, koja se bavi ribarstvom i prometom plodova mora.

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik PKS Željko Sertić položio je venac na Spomenik rodoljubima i palim borcima iz ratova od 1912. do 1918. godine, u prisustvu ambasadora Srbije u Albaniji Miroljuba Zarića i predstavnika Udruženja Srba Albanije „Jedinstvo“.
 Evro-atlantska konferencija predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana - susret Stefanović-Meta

Utorak, 8. oktobar 2013.
Predsednik Narodne skupštine na Evro-atlantskoj konferenciji predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana
Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Nebojša Stefanović učestvovao je na Evro-atlantskoj konferenciji predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana koja se održava u Budimpešti.
U svom obraćanju učesnicima Konferencije, na temu rezultata i stremljenja Srbije u procesu evropskih integracija predsednik Stefanović je istakao da je za Srbiju prekretnica u procesu evropskih integracija nastupila potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime su stvorene neophodne pretpostavke za dalje unapređenje političkih, ekonomskih i trgovinskih odnosa, kao i da se definisala obaveza usklađivanja zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i unapredila regionalna saradnja.
Predsednik Stefanović ocenio je da su priprema pregovaračkog okvira od strane Evropske komisije i početak skrininga do sada sprovedenih reformi i usklađenosti sa evropskim zakonodavstvom od najveće važnosti za početak sistemskih reformi u Srbiji.
Dr Nebojša Stefanović istakao je da je Srbija započela odlučnu borbu protiv korupcije i kriminala i da je nulta tolerancija prema korupciji danas najvažniji stav u Srbiji. Ocenio je da je članstvo u Evropskoj uniji strateški i glavni spoljnopolitički cilj Srbije kao i drugih zemalja u regionu i istakao da je Srbija započela proces pregovora, kao i da su održani prvi sastanci skrininga sa predstavnicima Evropske komisije.
Tokom prepodnevne sesije, predsedavanje Konferenciji preuzeo je predsednik Narodne skupštine Srbije dr Nebojša Stefanović.
Između dve sesije Konferencije, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Nebojša Stefanović sastao se, u odvojenim bilateralnim susretima sa potpredsednikom Parlamenta Crne Gore Brankom Radulovićem i predsednikom Parlamenta Albanije Ilir Metom.
Tokom sastanka predsednika Stefanovića i potpredsednika Parlamenta Crne Gore razgovaralo se o međuparlamentarnoj saradnji dve zemlje, kao i o saradnji u svim oblastima privrede, a naročito u oblastima infrastrukture, energetike, turizma i poljoprivrede.
Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Parlamenta Albanije razgovarali su o početku unapređenja saradnje dve zemlje, međuparlamentarnoj saradnji, u vidu poslaničkih grupa prijateljstva i rešavanju razlika kroz dijalog u cilju stabilnosti i interesa građana naše zemlje i regiona.
 MRKIĆ: SA ALBANIJOM PRAGMATIČNI ODNOSI NA PUTU KA EU

NjUJORK, 24. septembra (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je nakon današnjeg susreta sa svojim kolegom iz Albanije Ditmirom Bušatijem da je dogovoreno da on uskoro poseti Beograd, ocenivši da dve zemlje treba pragmatičcno da rade na razvoju odnosa, pošto obe za cilj imaju ulazak u Evropsku uniju.
Mrkić je u izjavi za Tanjug, nakon susreta sa Bušatijem na marginama 68. redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, istakao da ovakvi skupovi pružaju jedinstvenu priliku da se razgovara sa mnogo stranih zvaničnika, i da će on tokom boravka u Njujorku imati dvadesetak bilateralnih susreta. "Sa albanskim kolegom sam prošao kroz dnevni red odnosa dve zemlje i dogovorili smo da on dođe u posetu u Beograd, sa ciljem da u razvoju odnosa u prvom planu bude pragmatičan pristup, pošto obe zemlje žele da uđu u EU", dodao je srpski šef diplomatije.
 Dani srpske kulture u Skadru

Skadar, 31. avgusta (saopštenje Udruženja "Morača-Rozafa") - Dana 31.  avgusta u prostorijama  udruženja srpsko-crnogorske nacionalne  manjine  „Morača-Rozafa“ uz prisustvo članova, simpatizera  i  aktivista održana je manifestacija  “Dani  srpske  kulture  u  Skadru”.
Ovo je već peti put za redom gde naše udruženje promoviše srpsku kulturu u Skadru i trudi se da ova manifestacija postane tradicija.
Tema ovogodišnje manifestacije bila je promocija  knjige  „VRAKA  I  VRAČANI“, koju  je  napisa autor Gligorije  Matanović u saradnji sa dr Borislavom Pelevićem, koji je koautor i urednik knjige.
Ova knjiga je za nas veoma važna,  jer opisuje i predstavlja čitaocima i javnom mnjenju Skadra istoriju ovog naroda tokom poslednjih 350 godina pa na ovamo, prošlost, običaje, seobe i sadašnjost.
Uvodnu  reč  na „Danima srpske kulture u Skadru  održao  je  predsednik  Udruženja „Morača  -Rozafa“  g. Pavlo Jakoja  Brajović. On  je  pozdravio  sve prisutne i  izrazio nadu  da  će  ova  tradicija biti  nastavljena narednih  godina.
Autor  knjige je g.  Gligorije  Matanović koji  je  pre  tri  meseca preminuo. Predsednik  Udruženja  je  pozvao  sve  prisutne da  održe  minut  čutanja za autora  knjige.  Za  autora  je  dodeljeno  odlikovanje  POČASNOG   ČLANA (posle  smrti).
Isto je  dodeljeno  odlikovanje  POČASNOG   ČLANA  i  za g. Kaplana  Burovića.  (Odluka  Udruženja  dt. 09.06.2013.g. ).
Na  ovoj  manifestaciji  je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Tirani njegova ekselencija g. Miroljub Zarić.
Za  sve   učesnike  podelene  su   na poklon   knjiga  Vraka i  Vračani,i  posle  promovisanje  organizovan  je koktel.
Događaj je  praćen  i  emitovan na svim lokalnim medijima.
 Proslava Svete Trojice u Vraki

SKADAR, 25. JUNI (Svetigorapress) - I ove godine vjerni narod Skadra i Vrake proslavio je praznik silaska Duha Svetoga na apostole, ili kako ga naši vjernici u Skadru zovu – Trojčevdan.
Delegaciju Mitropolije crnogorsko-primorske na hramovskoj slavi u Vraki činili su direktor Izdavačkog preduzeća “Svetigora”, šef kabineta mitropolita crnogorsko-primorskog i paroh hercegnovski protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, Apolon Miščenko i Blagoje Rajković profesori Bogoslovije “Svetog Petra Cetinjskog” sa Cetinja, kao i teolog Aleksandar Vujović, urednik katihetskog programa Radija “Svetigora”.
Liturgiju sa vjernim narodom sabranim oko crkve, sa blagoslovima arhiepiskopa tiranskog i cijele Albanije Anastasija Janulatosa i arhiepsikopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija služio je prota Radomir Nikčević.
Liturgijskom besjedom vjernom narodu obratio se otac Radomir, koji je govorio o ovom velikom prazniku i njegovom značaju za sveukupni ljudski rod.
- I ovaj hram ovdje u Vraki posvećen je najvećoj i najsvetijoj tajni života, Svetoj Trojici, od koje je sve nastalo, i koja je međusobnom ljubavlju Oca i Sina i Duha Svetoga, božanska rodila i stvorila sve što je stvoreno, od vidljivog do nevidljivog svijeta, do svakoga čovjeka. Svaki čovjek na svijetu rođeni, je plod ljubavi. Zato Gospod govori o ljubavi, apostoli govore o ljubavi, učenici apostola govore o ljubavi, Crkva Hristova vjekovima govori o ljubavi, i sve što se stvara, stvara se iz ljubavi. Čak i biološki svijet, i on se umnožava i održava u životu blagodareći ljubavi, a kamoli mi ljudi. Onaj ko voli taj i živi, onaj ko ne voli, koji mrzi, on ne živi, on umire – naveo je u besjedi otac Radomir Nikčević.
Podsjetivši da Sveto jevanđelje završava riječima “Ja sam svjetlost svijetu, i ko u mene vjeruje neće hoditi u tami”, on je istakao da je suština našega života i vjere “da onaj koji ide za svjetlošću, on i sam postaje svjetlost, i to se ostvaruje kroz vjekove”.
- Ako bismo podijelili ljude, i ako bismo tražili najtačniju podjelu, onda bismo rekli da postoje ljudu koji se obasjavaju svjetlošću Hristovom, koji žive i hode u svjetlosti, i oni koji žive i hode u mraku. Tako je bilo od sinova Adamovih, jedan je izabrao svjetlost, a drugi je izabrao mrak. Kain je izabrao mrak jer je ubio brata svoga, malo mu je bilo pola zemaljske kugle. I tako rod ljudski, i svaki čovjek pojedinačno bira ili svjetlost ili mrak – besjedio je otac Nikčević.
On je okupljenim Vračanima i Skadranima na kraju besjede poručio da i oni, kao naši preci da se i dalje okupljaju oko svojih hramova, te prenio pozdrave i blagoslove mitropolita Amfilohija.
Nakon pričešća, prerezan je i slavski kolač. Liturgijskom sabranju, prisustvovali su i ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić, i njegov savjetnik Nebojša Malević.
Veliki blagoslov na ovogodišnjem slavlju u Vraki bilo je prisustvo i profesora cetinjske bogoslovije Miščenka i Rajkovića, koji je, između ostalog, rekao da je praznik silaska Svetog Duha na apostole i rođendan naše Crkve, koju čine pored sveštenstva i vjerni narod.
- Drago mi je da vas vidim da ste došli u ovolikom broju, želim vam svakoga zdravlja, sreće, napretka u svome radu, u svojoj misiji ovdje među drugom braćom, i da ste mi živi i zdravi na mnogaja ljeta – poručio je Blagoje Rajković i prenio pozdrave rektora Bogoslovije oca Gojka Perovića.
Poslije službe i osveštavanja slavskog kolača, podijeljeni su i pokloni za sve prisutne, kao blagoslov mitropolita Amfilohija.
Nakon liturgijskog sabranja, na svečanom ručku, delegacija Mitropolije sastala sa domaćinima: predsjednikom Pravoslavnog bratstva i društva “Svetog Jovana Vladimira” u Skadru Simom Ajkovićem, predsjednikom Udruženja Srba i Crnogoraca u Skadru “Morača-Rozafa” Pavlom Brajovićem, vjernim narodom, ambasadorom Srbije u Albaniji Zarićem i njegovim saradnicima.
Delegaciju Mitropolije pozdravio je Ajković, koji je, između ostalog, rekao se mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj zahvalio u ime Pravoslavnog društva “Svetog Jovana Vladimira” što se brinu o vjernom narodu u Vraki i Skadru.
- Ta briga uliva snagu da se i dalje u što većem broju i što češće okupljamo i slavimo naše slave. Zahvaljujem od srca što ste se potrudili da dođete i ostavite svoje obaveze i budete danas sa nama, da zajedno slavimo Svetu Trojicu, a mi ćemo i dalje nastaviti, da radimo i da širimo našu ljubav, naše pravoslavlje koje teče u našim venama, i našim potomcima da prenosimo za vijek vjekova – rekao je Ajković.
Delegaciju Mitropolije pozdravio i Pavle Brajović-Jakoja koji je kazao da ovaj veliki praznik znači mnogo u istoriji Vrake i Vračana. On se osvrnuo i na obnovu hrama Svete Trojice.
- Na Trojčevdan, kako ga mi zovemo u Vraki, kako su mi govorili stari, naši djedovi, ovdje je bio veliki sabor, i veliko slavlje, i mi ćemo ako Bog da ovdje imati opet velike sabore i slavlja, jer ovaj dan nije samo veliki dan za nas Vračane, nego i za sve Srbe koji žive na teritoriji Albanije – kazao je Brajović.
Izrazivši nadu da će mitropolit crnogorsko-primorski, uz podršku arhiepiskopa albanskog Anastasija, uskoro postaviti stalnog paroha u hramu Svete Trojice, on je istakao da će to biti veliki korak za vjernike u Skadru i Vraki.
- Mi se nadamo da će mitropolit Amfilohije, koji je veliki čovjek, koji voli Skadar i Skadrane, koji voli cijeli Balkan i voli svakoga čovjeka, da će nam postaviti sveštenika, a mi ćemo mu pomoći da očuvamo svi zajedno našu svetu tradiciju na ovim prostorima, a samim tim da očuvamo i sebe, i ja se zahvaljujem svima koji su danas bili na ovu veliku slavu našu – kazao je predsjednik Udruženja “Morača-Rozafa” Pavle Brajović-Jakoja.
Sa blagoslovima arhiepiskopa Anastasija Janulatosa i mitropolita Amfilohija, u toku je i obnova crkve Presvete Trojice u Vraki, gdje svoj veliki materijalni doprinos daje i Mitropolija crnogorsko-primorska.
U toku godine trebalo bi da se održi osveštavanje ove crkve, koja već sija u svom punom sjaju, i sabira vjerne sa svih krajeva, potvrđujući na pravi način živo sabranje oko svetotrojične ljubavi Božije.
 MRKIĆ ZAVRŠAVA POSETU ALBANIJI

TIRANA, 23. oktobra 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić danas završava posetu Albaniji susretima sa zvaničnicima u Tirani. Mrkić će razgovarati sa albanskim kolegom Edmondom Panaritijem, a primiće ga i premijer Salji Beriša.MRKIĆ I PANARITI: ZA JAČANJE SARADNJE I PORED RAZMIMOILAŽENJA

TIRANA, 23. oktobra 2012. (Beta) Ministri spoljnih poslova Albanije i Srbije Edmond Panariti i Ivan Mrkić založili su se danas u Tirani za jačanje saradnje i pored razmimoilaženja, javili su albanski mediji. "Vlada Srbije odlučna je da razvija snažne veze sa Albanijom i pronađe tačke koje nas ujedinjuju uprkos fundamentalnim razlikama koje nas razdvajaju", rekao je Mrkić na konferenciji za novinare posle razgovora s Panaritijem. On je ocenio da je širenjem saradnje moguće rešiti probleme. "Od nas zavisi sve što se tiče budućnosti. Zbog toga države treba ozbiljno da razmatraju probleme", ocenio je srpski ministar.
Panariti je pozdravio prošlonedeljni susret premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića u Briselu i dodao da bi Albanija pozdravila ako bi Srbija priznala nezavisnost Kosova, objavljeno je na sajtu info.albania. "Albanija ohrabruje i odlučno podržava dijalog Srbije i Kosova i želi da konačan rezultat bude priznavanje Kosova od strane Srbije", rekao je Panariti, a prenosi Frans pres. Nastavak dijaloga Beograda i Prištine "pokazao bi spremnost (Beograda) da se distancira od prošlosti, nasilja i pomogao bi Srbiji i Kosovu da se jasno okrenu evropskoj budućnosti", dodao je Panariti. On je takođe kazao da Albanija podržava punu i ravnopravnu integraciju Albanaca iz Preševske doline u institucije Srbije i da očekuje da to država Srbija ostvari. Panariti je dodao da je Albanija spremna na saradnju sa Srbijom u svim oblastima u duhu saradnje i dobrosusedskih odnosa.
"Istakao sam da je spoljna politika orijentisana ka jačanju regionalnih i širih odnosa, ka evropskim integracijama. Albanija je bila i ostaje ozbiljan faktor regionalne stabilnosti i odlučna je da gleda prema budućnosti", rekao je albanski ministar. Posle učlanjenja u NATO, integracija u EU ostaje naš najveći projekat, rekao je Panariti i dodao da "obe zemlje treba da prihvate strategiju integracije zarad stabilnosti i integracije regiona". Mrkić danas završava posetu Albaniji gde je boravio kao prvi ministar spoljnih poslova Srbije koji je u poslednjih osam godina posetio tu zemlju.Zvanični državni program obeležavanja godišnjice "Milanskog edikta 313. godine"

O Milanskom ediktu 313. godine http://www.edictofmilan2013.com/o-projektu/

Zvanični državni program http://www.edictofmilan2013.com/drzavni-program/Vesti
Ukidanje viza za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina
Poseta Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja
Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola
Humanitarni SMS brojevi
Dani žalosti u Republici Srbiji i otvorena knjiga žalosti
Poplave u Republici Srbiji
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije 2014.g.
Otvaranje kursa srpskog jezika u selu Hamilj u okrugu Fier
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Za bolju privrednu saradnju sa Albanijom
Evro-atlantska konferencija predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana - susret Stefanović-Meta
MRKIĆ: SA ALBANIJOM PRAGMATIČNI ODNOSI NA PUTU KA EU
Dani srpske kulture u Skadru
Proslava Svete Trojice u Vraki
MRKIĆ ZAVRŠAVA POSETU ALBANIJI
MRKIĆ I PANARITI: ZA JAČANJE SARADNJE I PORED RAZMIMOILAŽENJA
Zvanični državni program obeležavanja godišnjice "Milanskog edikta 313. godine"
Arhiva vesti