| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду новембра 2016. године, ступио на снагу 17. јануара 2018. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге стране без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка.


 
 
 
Посета министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића Албанији, 6. марта 2018. године

Током посете министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић се састао у Тирани с министром пољопривреде и руралног развоја Републике Албаније Ником Пељешијем. 

Затим је одржан састанак две делегације на којем су  министри договорили и потписивање два споразума, као и помоћ наших експерата у области евроинтеграција Албанији.


Пријем поводом Дана државности Републике Србије 15. февруара 2018. године

Пријему који смо поводом Дана државности Републике Србије приредили 15. фебруара у хотелу „Тирана интернационал“ присуствовало је око 300 страних и домаћих гостију, међу којима су били сви амбасадори и отправници послова и војни аташеи, велики број дипломата, представници међународних организација и руководиоци Регионалне канцеларије за сарадњу младих и Фонда за западни Балкан са сарадницима. Од домаћих званица били су заменици министара иностраних послова и образовања, спорта и омладине, председници државних комитета за мањине и за вере, дипломатски и економски саветници председника Републике, директор Државног протокола, Омбудсман, директор Националне агенције за туризам, директори из више министарстава, потпредседник Општине Драч, неколико почасних конзула и др.

Било је и више посланика опозиционих партија и политичара, укључујући председницу Покрета социјалиста за интеграције и супругу шефа државе, шефа посланичке групе Демократске партије, заменика председника парламентарне Комисије за спољне послове, председника Партије за заштиту људских права, као и председника Сосијал демократске партије, четири бивша министра иностраних послова и других министара.

Поред ректора Универзитета Тирана, директора најугледнијих института из области спољне и унутрашње политике, неколико професора универзитета, присуствовали су представници верских заједница, више власника медијских кућа и новинара и председници сва три удружења српске мањине са више најактивнијих чланова.

Посебно значајно је било присуство угледних гостију из света бизниса, укључујући председницу Уније трговинских и индустријских комора Албаније, председнике асоцијација страних инвеститора и страних банака, Удружења грчких компанија, као више власника приватних фирми.

Пријем је одржан захваљујући донацији Привредне коморе Србије.   


Новогодишњи пријем председника Републике Иљира Мете за шефове дипломатских мисија у Републици Албанији, 18. јануара 2018. године

Традиционалном новогодишњем пријему за шефове дипломатских мисија у Албанији, који је организовао председник Републике Албаније Иљир Мета у Националном историјском музеју у Тирани, 18. јануара 2018. године, присуствовали су и министар за Европу и иностране послове, Дитмир Бушати, председници парламентарних комисија за иностране послове и за европске интеграције, већи број посланика, албанских дипломата и јавних личности.

Поздравни говор је одржао амбасадор Мирољуб Зарић, доајен дипломатског кора.

Присутним страним и домаћим званицама затим се обратио председник Албаније Иљир Мета, који је говорио о најзначајнијим унутрашњим и спољнополитичким догађајима током 2017. године и предстојећим активностима које очекују земљу у 2018. години.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова