| |     latinica | english  
Насловна
Селаковић: Србија је посвећена поштовању међународног права и дијалогу

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Солуну на састанку министара спољних послова у оквиру Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи и нагласио да је то била одлична прилика да Србија афирмише ставове и позицију по питањима важним не само за регион, него и за глобална кретања, а који се односе на принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета и посвећеност Србије дијалогу. Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Солуну на састанку министара спољних послова у оквиру Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи и нагласио да је то била одлична прилика да Србија афирмише ставове и позицију по питањима важним не само за регион, него и за глобална кретања, а који се односе на принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета и посвећеност Србије дијалогу.

 


Oпширније...
Селаковић: Развој региона није могућ без очувања стабилности и унапређења добросуседских односа

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да савремена геополитичка дешавања потврђују колики је значај унапређења регионалне сарадње и вођења одговорне регионалне политике, која пре свега подразумева решавање свих отворених питања дијалогом.

Селаковић је, обраћајући се учесницима министарског састанка Процеса сарадње у југоисточној Европи, који се одржава у Солуну, констатовао да развој региона није могућ без очувања стабилности и унапређења добросуседских односа, чему је Република Србија у потпуности посвећена.


Oпширније...
Председник Вучић учествовао на самиту "Отворени Балкан" у Охриду

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у Охриду, где jе учествоваo на самиту Отворени Балкан и, том приликом, поручио да је ова иницијатива идеја људи који хоће да сарађују и који хоће будућност у заједништву, те да она припада балканским народима.


Oпширније...
Честитка новоизабраном председнику Републике Албаније

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку новоизабраном председнику Републике Албаније Бајраму Бегају, у којој се каже:

„Честитам Вам на избору за председника Републиике Албаније, уз жеље да успешно обављате ову одговорну дужност.

Уверен сам да ћемо да развијамо добре и пријатељске односе и још бољу економску сарадњу у бројним областима, на добробит грађана наших земаља.

Такође верујем да ћемо заједнички успети да развијемо све потенцијале иницијативе Отворени Балкан, чиме ћемо умногоме унапредити стандарде у нашем региону.

Уз жеље за успех у Вашем председничком мандату, примите, Екселенцијо, изразе мог дубоког уважавања“, наводи се у честитки председника Вучића. 

05.06.2022.

Извор/Фото:www.predsednik.rsПредседник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.


Oпширније...
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.


Oпширније...
Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији.


Oпширније...
Селаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132. Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину.

У обраћању Селаковић је подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, као и да сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије.


Oпширније...
Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.


Oпширније...
"Летњи камп српског као завичајног језика"

У оквиру пројеката "Летњи камп српског као завичајног језика" Академска српска асоцијација позива све припраднике српске дијаспоре од 18 до 22 године да се пријаве на летњи камп који ће се одржати у Нишу.

Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова летњи камп ће се одржати у периоду од 11. 7. до 17. 7. 2022. године. Након завршетка кампа сви учесници ће добити потврде о похађању летњег кампа које издаје Академска српска асоцијација.

Сви заинтересовани могу да се пријаве до 28. 5. 2022. године путем сајта:

https://asasocijacija.com/prijava-ucenika-za-letnji-kamp-srpskog-kao-zavicajnog-jezika/

или да скину образац пријаве и пошаљу на имејл адресу: asasocijacija@gmail.com са насловом "Пријава - летњи камп".Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rsКОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА“ ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у оквиру својих надлежности, у складу са Стратегијом очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону („Службени гласник РС”, бр. 4/11 и 14/11), израдило је Пројекат „Србија за Србе из региона” којим је предвиђена додела стипендија за младе припаднике српске националне заједнице из држава у региону. Списак високошколских установа, пријавни формулар као и текст конкурса на српском и енглеском језику можете пронаћи на линку:

https://mpn.gov.rs/vesti/konkurs-za-stipendije-za-mlade-pripadnike-srpske-nacionalne-zajednice-iz-drzava-u-regionu/

РОК ЗА СЛАЊЕ ПРИЈАВНИХ ФОРМУЛАРА СА ПРАТЕЋОМ ДОКУМЕНТАЦИЈОМ ЈЕ 20. МАЈ 2022.ГОДИНЕ.Расписани конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта 2022.

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.


Oпширније...
Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.


Oпширније...
Дан државности, национални празник Републике Србије

Дан државности, национални празник Републике Србије обележавамо 15.фебруара као подсећање на Сретење 1804. године, када је подигнута револуција и почело ослобађање Србије, и на исти датум 1835. године, када је донет први модерни Устав Србије.Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.


Oпширније...
Председник Вучић на састанку у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан"

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Тирани, где је са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевом учествовао на састанку у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан". Председник је нагласио да су споразуми који су потписани данас у Тирани јако важни, да ће олакшати проток људи, роба и радне снаге и учинити земље учеснице привлачнијим за стране инвеститоре и поново позвао друге државе у региону да се придруже.


Oпширније...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству. Захтев за гласање у иностранству можете преузети овде

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије .Захтев за упис у ЈБС можете преузети овдеАмбасадор Републике Србије у Републици Албанији, Слободан Вукчевић присуствовао је данас отварању Међународног општег привредног сајма „Tirana international Fair 2021“који се одржава у Тирани од 1-4 децембра.


Oпширније...
Отворени Балкан“ један од главних приоритета за Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су за Србију, поред европских интеграција, као основног спољнополитичког приоритета, једнако важни и безбедност, стабилност и просперитет у региону, што доноси иницијатива „Отворени Балкан“.


Oпширније...
Амбасадор Слободан .Вукчевић састао се данас с министром културе Републике Албаније, гђом Елвом Маргарити.


Oпширније...
Амбасадор Републике Србије у Албанији Слободан Вукчевић састао 22.11.2021. с министром здравља Републике Албаније, Оргетом Манастирлију с којом је разговарао између осталог о напорима које Србија улаже у борби против пандемије вируса Ковид19.


Oпширније...
Заједничка изјава учесника данашњег састанка иницијативе Отворени Балкан: „Будућност проширења – поглед из региона“


Oпширније...
Иницијатива за сарадњу „Отворени Балкан“

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је данас у Палати Србија председника Владе Републике Албаније Едија Раму и заменика председника Владе Републике Северне Македоније задуженог за европска питања Николу Димитрова, са којима је имао више састанака у оквиру иницијативе за сарадњу под називом „Отворени Балкан“.


Oпширније...
Амбасадор Републике Србије у Републици Албанији, Слободан Вукчевић разговарао је данас с председником Удружења српско-црногорске мањине у Албанији „Морача Розафа“ из Скадра,


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

 


Oпширније...
Амбасадор Републике Србије у Републици Албанији, Слободан Вукчевић састао се данас с министарком за Европу и иностране послове Републике Албаније, Ољтом Џачком с којом је разговарао о темама од заједничког интереса као и о унапређењу сарадње двеју земаља у области привреде, трговине, туризма, и културе.


Oпширније...
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:


Oпширније...
Амбасадор Републике Србије у Тирани Слободан Вукчевић предао је 14.10.2021. акредитивна писма председнику Републике Албаније Иљиру Мети чиме је након одговарајуће церемоније и формално ступио на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора.

 


Oпширније...
Председник Вучић у посети Републици Словенији

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на Самиту лидера Европске Уније и Западног Балкана, на ком је усвојена Декларација у којој лидери ЕУ дају недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и потврђују посвећеност процесу проширења заснованог на „кредибилним реформама партнера“, уз нагласак на важности „јачања интеграција и капацитета апсорбције нових чланица“ од стране саме ЕУ.


Oпширније...
Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је по основу овлашћења МСП , државни секретар Н.Старовић донео одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката можете остварити на следећим линковима:

www.mfa.rs

www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.


Oпширније...
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Oпширније...
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.


Oпширније...
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.


Oпширније...
Састанак Канцеларке Немачке са лидерима Западног Балкана у Тирани

У Тирани је 14.септембра 2021.године одржан састанак немачке канцеларке Ангеле Меркел са шефовима влада Западног Балкана, на којем је учествовала и премијерка Србије Ана Брнабић. Осим премијера Албаније Едија Раме и председнице Владе Србије Ане Брнабић, на састанку су учествовали и премијери Северне Македоније Зоран Заев, Црне Горе Здравко Кривокапић, председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, као и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.


Oпширније...
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.


Oпширније...
ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ – ПОДРШКА ОСНИВАЊУ НОВИХ ШКОЛА И ОДЕЉЕЊА ДОПУНСКЕ НАСТАВЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ

Донета је Oдлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре – подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори. Увид у донету одлуку можете извршити на званичном интернет сајту Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону:

www.mfa.gov.rs и www.dijaspora.gov.rsПредседник Вучић на Бледском стратешком форуму

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Словенији где се одржава Бледски стратешки форум, који традиционално окупља лидере региона и земаља чланица Европске уније, као и представнике европских институција. Том приликом председник Вучић учествовао је на првом лидерском панелу овог Форума под називом „Будућност Европе – одолети и истрајати“ где је нагласио да верује у уједињену Европу.


Oпширније...
Технички комитет за Ковид 19 у Републици Албанији усвојио следеће нове мере:

- Од 1. септембра полицијски час од 24:00 до 06:00

- Почев од 6. септембра, грађани који улазе у Републику Албанију на свим граничним прелазима морају испуњавати један од следећа три услова:

1. Пасош-потврда за вакцинацију, од датума потпуне вакцинације најмање две недеље.

2. Негативан ПСР тест (рок од 72 сата) или брзи тест на антиген (рок од 48 сати).

3.Доказ о прележаној Сарс-Ковид2 инфекцији, валидан до 6 месеци након излечења.

Ова правила важе и за оне грађане који пролазе, односно транзитирају кроз Албанију. Деца до 6 година не подлежу овим правилима.Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!


Oпширније...
Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Увид у расписани јавни позив можете изврштити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Председник Вучић у посети Скопљу

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Скопљу, где се састао са председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевом и председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом у оквиру иницијативе за сарадњу познате под називом „Мини Шенген“.


Oпширније...
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је министар спољних послова Н.Селаковић, 19. јула о.г. донео одлуке број 324/30-2021, 325/30-2021-01 и 326/30-2021/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.


Oпширније...
Србија остварила велики успех у области дигитализације

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.


Oпширније...
Селаковић: Обележимо заједно Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић позвао је данас грађане Србије и Србе у региону и дијаспори да ове године Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који се обележава 15. септембра, прославе истицањем српске тробојке. „Наша застава је заједничка Србима у Србији, Републици Српској и Црној Гори, али нисмо довољно радили на изградњи и поштовању култа заставе, који је укорењен код многих народа“, рекао је Селаковић обраћајући се учесницима Самита српске омладине и студената Балкана „Синергија као кључ успеха“.


Oпширније...
Циљ да млади остану у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас на отварању Самита српске омладине и студената Балкана да је циљ да млади остану у Србији и у земљама региона и да се враћају из иностранства.


Oпширније...
Србија снажно подржава Берлински процес

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас на онлајн Самиту лидера Берлинског процеса на којем је било речи о конкретним резултатима постигнутим у току његовог седмогодишњег трајања, плановима за наредни период и иницијативама чији је циљ пружање подршке Западном Балкану на његовом путу ка Европској унији.


Oпширније...
Наставак европских интеграција уз сарадњу земаља региона

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да регион западног Балкана треба да настави са европским интеграцијама, али и да фокус треба да стави на сарадњу која може да побољша квалитет живота грађана.


Oпширније...
Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“

Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваo је данас путем видео-линка на конференцији „Мини Шенген“ са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевим. Званичници су разговарали о даљим корацима у регионалној сарадњи, као процесу од виталног значаја за напредак Западног Балкана и европског пута у целини.


Oпширније...
На Самиту Аустрија–Западни Балкан у Бечу без конкретних договора

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су се представници земаља Западног Балкана у Бечу сложили око тога да се сви осећају једнако фрустрирано када је реч о европским интеграцијама и односу ЕУ према земљама региона, додајући да нису успели да се договоре и око других питања, попут декларације и регионалних споразума.


Oпширније...
Селаковић: Србија посвећена миру и стабилност региона

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио данас, након састанка министара иностраних послова учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи, да су, у години када се обележава четврт века постојања ове иницијативе, више него икад потребни добросуседски односи, заједнички наступ и обједињавање тржишта.


Oпширније...
Састанци у Анталији били успешни за Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, након пленарног састанка Процеса сарадње ЈИЕ у Анталији, да су на овом скупу једногласно усвојени Заједничка декларација, Стратешки документ за Југоисточну Европу, као и годишњи извештај Савета за регионалну сарадњу.


Oпширније...
Селаковић: Сарадња и добросуседски односи општи су интерес читавог региона

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Анталији на Састанку министара иностраних послова учесницa Процеса сарадње у југоисточној Европи.


Oпширније...
Самита Западног Балкана у Тирани, 10. јун 2021

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је да је састанак у оквиру Самита Западног Балкана у Тирани био тежи него што је очекивала и да се више причало о другим темама, међу којима и о дијалогу Београда и Приштине, него о ономе што је потребно региону.


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.


Oпширније...
Селаковић: Србија придаје велики значај „Берлинском процесу“ и регионалној сарадњи

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на онлајн састанку министара спољних послова учесница „Берлинског процеса“.


Oпширније...
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.


Oпширније...
Селаковић: Србија показала да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на Јадранско-јонском савету Јадранско јонске иницијативе и Министарском састанку Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион и поручио да је неопходно све доступне ресурсе ове иницијативе директније укључити у проналажење заједничких одговора на изазове пандемије вируса корона.


Oпширније...
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.


Oпширније...
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Република Албанија је увела меру 14-дневног карантина за сва лица која улазе у Р.Албанију из правца Грчке и Северне Македоније. Предвиђено је да се ова мера примењује до 3. маја 2021. годинеСастанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.


Oпширније...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.


Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.


Oпширније...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.


Oпширније...
Србија опредељена за интензивнију сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са Групом франкофоних амбасадора (ГАФ) у Србији, са којима је разговарао о унапређењу сарадње Србије и Међународне организације Франкофоније.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.


Oпширније...
Република Србија у "Месецу Франкофонијe"

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава "Месец Франкофоније". За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм. Амбасада Републике Србије у Тирани вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.


Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.


Oпширније...
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.


Oпширније...
Селаковић: Не одговарамо на провокације, желимо мир у региону

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је став Србије да не одговара на провокације појединих политичара из региона, јер је, истиче, одлучна да остане фактор мира и стабилности у региону. Одговарајући на питање да прокоментарише однос Србије са осталим земљама у региону, а услед, на констатацију новинара, све чешћих провокација на рачун наше земље, Селаковић је одговорио да Србија не жели да одговара на провокације, већ жели да буде протагониста свих добрих иницијатива које региону доносе развој.


Oпширније...
Селаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе

Србија је посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе и одговарајуће стратегије, као оквира у којем се спроводе активности које јачају европски пут наше земље, све време стварајући боље место за живот заједно са државама чланицама ЕУ које учествују, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић на видео конференцији Петог форума Стратегије ЕУ за јадрански и јонски регион.


Oпширније...
Селаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.


Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.


Oпширније...
Расписивање конкурса за суфинасирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021.години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021.години који ће бити отворен од 19.јануара до 9.марта 2021.године. Текст конкурса и пратећи пријавни обрасци се налазе на интернет страни Министарства културе и информисања:

www.kultura.gov.rsВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да је Влада Р.Србије 14.01.2021. усвојила измене у погледу ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID 19 којим се дозвољава држављанима Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније и Црне Горе улазак у Републику Србију без поседовања негативног RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2.Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.


Oпширније...
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо грађане Републике Србије да ће , Споразум о изменама и допунама Споразума између Владе Републике Србије и Савета министара Републике Албаније о узајамном путовању држављана са личним картом, у Републици Албанији ступити на снагу 20. јануара.2021. године.Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.


Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.


Oпширније...
Новогодишња видео-честитка Министарства спољних послова Републике Србије

https://www.youtube.com/watch?v=pn7m-JUXf2AВучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.


Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године


Oпширније...
Позив за учешће на Десетој конференцији новинара и медија дијаспоре и Срба у региону 29.12.2020. године

Удружење новинара Србије под подршком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, 29.децембра организује Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. Пријаве за учешће на конференцији, која ће бити одржана преко ZOOM апликације, слати на електронску адресу аna.petronijevic@uns.rs.Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.


Oпширније...
Oдлукa којом се омогућава држављанима Републике Албаније улазак на територију Републике Србије без путне исправе

Влада Републике Србије је 19.новембра 2020.г. усвојила одлуку којом се омогућава држављанима Републике Албаније улазак на територију Републике Србије без путне исправе, са важећом биометријском личном картом.Република Србија повољна дестинација за пословање и инвестирање у истраживање и развој и нове технологије

Кабинет председника Владе Р.Србије представио је две брошуре са циљем промоције Републике Србије као повољне дестинације за пословање и инвестирање у истраживање и развој и нове технологије. Брошурама се може приступити на следећим интернет адресама:

1. Брошура „SERBIA – Emerging tech development hub” – https://innovations.serbiacreates.rs/

2. Брошура „Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде“ – https://inovacije.srbijastvara.rs/Корона вирус – путовање из Републике Србије у Републику Албанију

Обавештавамо да за улазак, транзит или боравак држављана Републике Србије на територији Републике Албаније нема посебних захтева и процедура. Напомињемо да у Републици Албанији није могуће урадити тест на присуство вируса Sars-Covid 19 уколико немате симптоме болести.Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да су донете одлуке број 115-400/30-2020/01 и 116-240/30-2020/01 о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020.године. Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdfОпроштајни ручак за амбасадора Мирољуба Зарића код председника Иљира Мете

Председник И.Мета је 24.јуна приредио опроштајни ручак у службеној резиденцији у Тирани. С албанске стране били су његови дугогодишњи блиски сарадници из партије и државних структура: Др П.Васиљи, потпредседник партије ПСИ, бивши министар здравља и правде и председник Групе пријатељства са Србијом (које сада нема у парламенту), Е.Хаџинасто, бивши МИП и први о.п. у Београду после обнављања дипломатских односа, као и директор Кабинета, А.Цици и дипломатски саветник, С.Кочи, бивши амбасадор у Београду. На баш предлог присуствовали су амбасадори Грчке и Чешке.


Oпширније...
Опроштајна посета амбасадора Зарића председнику Републике Албаније Иљиру Мети

Председник Републике Албаније, Иљир Мета, примио је 16.јуна у опроштајну посету амбасадора Републике Србије, Мирољуба Зарића, који је и доајен дипломатског кора.


Oпширније...
Опроштајна посета амбасадора Зарића председнику Скупштине Р.Албаније Ручију

Амбасадора Мирољуба Зарића, који је и доајен дипломатског кора, примио је у опроштајну посету председник Скупштине Републике Албаније, Грамоз Ручи.


Oпширније...
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ

Текст саопштења Министарства државне управе и локалне самоуправе у вези са лажним сајтом за пријављивање за гласање из иностранства можете преузети на следећем линку:

http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/Обавештење о гласању на парламентарним изборима у Републици Србији 2020. године

Обавештавамо грађане Републике Србије да ће избори за Народне посланике Републике Србије бити одржани 21. јуна 2020. године. Према члану 10. Закона о избору народних посланика право да бира посланика и да буде биран за посланика има пунолетан, пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији.


Oпширније...
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Министарство културе и информисања, у намери да становништву у Р.Србији, али и иностранству, олакша приступ садржајима из културе, имајући у виду спреченост обављања програмских активности установа културе и редукцију пословног процеса односно забрану окупљања у затвореним просторима за више од 50 особа, упутило је препоруку установама културе да се грађанима омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе.

На веб страници Министарства културе и информисања можете пронаћи списак дигиталних садржаја у области културе које нуде установе културе: http://kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

као и приступом на веб сајт Дигитална солидарност: https://www.digitalnasolidarnost.gov.rsПријем поводом Дана државности 13. фебруар 2020. у хотелу “Тирана Интернационал”

Поводом Дана државности, Амбасада је приредила пријем 13. фебруара у хотелу “Тирана Интернационал”, коме је присуствовало 350 званица. Главни гост био је председник Албаније Иљир Мета а био и је бивши председник државе Алфред Моисиу. Међу представницима централне и локалне власти Социјалистичке партије били су префект Тиране и в.д градоначелника Драча.


Oпширније...
КОРОНА ВИРУС - COVID 19Учешће председника Републике Србије Александра Вучића на састанку лидера Западног Балкана у Тирани, 20-21. децембра 2019.

Предесдник Републике Србије Александар Вучић је током првог дана учешћа на скупу лидера Западног Балкана у Тирани, 20.децембра, имао заједнички састанак с председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевом и председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом.


Oпширније...
Tрадиционални новогодишњи пријем који је приредио премијер Еди Рама

Амбасадор Зарић је у својству доајена дипломатског кора одржао говор на традиционалном новогодишњем пријему који је приредио премијер Еди Рама за стране амбасадоре и представнике међународних организација у Албанији.


Oпширније...
Амбасадор Зарић је посетио земљотресом најтеже погођена подручја у месту Тумане

С екипом РТС амбасадор Зарић је посетио земљотресом најтеже погођена подручја у месту Тумане, где је на спасавању затрпаних људи и рашчишћавању рушевина радио Спасилачки тим Сектора за ванредне ситуације МУП Србије.


Oпширније...
Међународни сајам одржан у Тирани 23-26.новембра 2019.

У амбасади смо примили делегацију од 40 привредника чланова регионалних комора Крушевца, Краљева и Ваљева, који су по први пут дошли у Албанију ради посете Међународном сајму одржаном у Тирани 23-26.новембра.


Oпширније...
Међународна конференција “ Религија као инструмент за мир“ у Тирани, 18-19.новембра

Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић имао је веома запажено излагање на поменутој конференцији  “ Религија као инструмент за мир“ у Тирани, 18-19.новембра.


Oпширније...
Гостовање женске кошаркашка репрезентације Србије у Албанији

Женска кошаркашка репрезентација Србије одиграла је у Драчу, 17.новембра, у другом колу квалификација за Европско првенство 2021. утакмицу с репрезентацијом Албаније и победила резултатом 139:34. На утакмици су били генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, председник КСС Предраг Даниловић, потпредседник за женску кошарку Ана Јоковић,и генерални секретар Дејан Томашевић и амбасадор Мирољуб Зарић.


Oпширније...
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у Региону

Одлукама бр.20/30-2020/01 и бр.21/30-2020/01 од 16 јануара 2020. године, МСП-УСДСР је расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону  и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени  од 20. јануара до 10. фебруара о.г. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Финансијски водич за повратнике

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике , којим настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у Р.Србију са аспекта девизних прописа уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију.

Финансијски водич на српском језику можете погледати на следећем  линку:  https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Финансијски водич на енглеском језику можете погледати на следећем линку: https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdfOбележавање Дана примирја у Првом светском рату

Полагањем венаца и одавањем почасти страдалима у Великом рату, Амбасада РС у Тирани и представници четири српска Удружења у Републици Албанији обележили су Дан примирја у Првом светском рату.


Oпширније...
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р.ЈЕРМЕНИЈЕ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије , на седници одржаној 24.октобра 2019. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Р.Србију у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15 Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр 76/2019 од 25.октобра 2019. године и ступа на снагу         02. новембра 2019. године02.08.2019. oдржан помен палим српским борцима у Балканским и Првом светском рату на простору Албаније

Парастос палим српским борцима у Албанији током Балканских и Првог светског рата служен је на градском гробљу у Тирани испред јединог очуваног спомен обележја у Албанији, који су својим друговима „Таковцима“ погинулим у рату 1912-1913. подигли војници 2 батаљона Моравског пука, а у чијем су гробу привремено на Св.Илију 1939. године потхрањене и кости 322 преминула ратника на овом простору 1916. године.


Oпширније...
РЕПУБЛИКА СРБИЈА - КАНДИДАТ ЗА ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА 2019-2023

Брошуру о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска  можете преузети овде.ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА

Обавештавамо вас да су 19.јуна о.г. донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

ODLUKA-REGION-2019-1.pdfВести
Селаковић: Србија је посвећена поштовању међународног права и дијалогу
Селаковић: Развој региона није могућ без очувања стабилности и унапређења добросуседских односа
Председник Вучић учествовао на самиту "Отворени Балкан" у Охриду
Честитка новоизабраном председнику Републике Албаније
Председник Вучић положио заклетву
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ
Селаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације
Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма
"Летњи камп српског као завичајног језика"
Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и као и матичне државе и Срба у региону.
КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА“ ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ
Расписани конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта 2022.
Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
Дан државности, национални празник Републике Србије
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
Председник Вучић на састанку у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан"
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ
Амбасадор Републике Србије у Републици Албанији, Слободан Вукчевић присуствовао је данас отварању Међународног општег привредног сајма „Tirana international Fair 2021“који се одржава у Тирани од 1-4 децембра.
Отворени Балкан“ један од главних приоритета за Србију
Амбасадор Слободан .Вукчевић састао се данас с министром културе Републике Албаније, гђом Елвом Маргарити.
Амбасадор Републике Србије у Албанији Слободан Вукчевић састао 22.11.2021. с министром здравља Републике Албаније, Оргетом Манастирлију с којом је разговарао између осталог о напорима које Србија улаже у борби против пандемије вируса Ковид19.
Заједничка изјава учесника данашњег састанка иницијативе Отворени Балкан: „Будућност проширења – поглед из региона“
Иницијатива за сарадњу „Отворени Балкан“
Амбасадор Републике Србије у Републици Албанији, Слободан Вукчевић разговарао је данас с председником Удружења српско-црногорске мањине у Албанији „Морача Розафа“ из Скадра,
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Амбасадор Републике Србије у Републици Албанији, Слободан Вукчевић састао се данас с министарком за Европу и иностране послове Републике Албаније, Ољтом Џачком с којом је разговарао о темама од заједничког интереса као и о унапређењу сарадње двеју земаља у области привреде, трговине, туризма, и културе.
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Амбасадор Републике Србије у Тирани Слободан Вукчевић предао је 14.10.2021. акредитивна писма председнику Републике Албаније Иљиру Мети чиме је након одговарајуће церемоније и формално ступио на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора.
Председник Вучић у посети Републици Словенији
Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Састанак Канцеларке Немачке са лидерима Западног Балкана у Тирани
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ – ПОДРШКА ОСНИВАЊУ НОВИХ ШКОЛА И ОДЕЉЕЊА ДОПУНСКЕ НАСТАВЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ
Председник Вучић на Бледском стратешком форуму
Технички комитет за Ковид 19 у Републици Албанији усвојио следеће нове мере:
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Председник Вучић у посети Скопљу
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Србија остварила велики успех у области дигитализације
Селаковић: Обележимо заједно Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Циљ да млади остану у Србији
Србија снажно подржава Берлински процес
Наставак европских интеграција уз сарадњу земаља региона
Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“
На Самиту Аустрија–Западни Балкан у Бечу без конкретних договора
Селаковић: Србија посвећена миру и стабилност региона
Састанци у Анталији били успешни за Србију
Селаковић: Сарадња и добросуседски односи општи су интерес читавог региона
Самита Западног Балкана у Тирани, 10. јун 2021
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
Селаковић: Србија придаје велики значај „Берлинском процесу“ и регионалној сарадњи
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
Селаковић: Србија показала да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Србија опредељена за интензивнију сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Република Србија у "Месецу Франкофонијe"
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Селаковић: Не одговарамо на провокације, желимо мир у региону
Селаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Расписивање конкурса за суфинасирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021.години
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Вучић: Србија по расту прва у Европи
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Новогодишња видео-честитка Министарства спољних послова Републике Србије
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Позив за учешће на Десетој конференцији новинара и медија дијаспоре и Срба у региону 29.12.2020. године
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ
Oдлукa којом се омогућава држављанима Републике Албаније улазак на територију Републике Србије без путне исправе
Република Србија повољна дестинација за пословање и инвестирање у истраживање и развој и нове технологије
Корона вирус – путовање из Републике Србије у Републику Албанију
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Опроштајни ручак за амбасадора Мирољуба Зарића код председника Иљира Мете
Опроштајна посета амбасадора Зарића председнику Републике Албаније Иљиру Мети
Опроштајна посета амбасадора Зарића председнику Скупштине Р.Албаније Ручију
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ
Обавештење о гласању на парламентарним изборима у Републици Србији 2020. године
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
Пријем поводом Дана државности 13. фебруар 2020. у хотелу “Тирана Интернационал”
КОРОНА ВИРУС - COVID 19
Учешће председника Републике Србије Александра Вучића на састанку лидера Западног Балкана у Тирани, 20-21. децембра 2019.
Tрадиционални новогодишњи пријем који је приредио премијер Еди Рама
Амбасадор Зарић је посетио земљотресом најтеже погођена подручја у месту Тумане
Међународни сајам одржан у Тирани 23-26.новембра 2019.
Међународна конференција “ Религија као инструмент за мир“ у Тирани, 18-19.новембра
Гостовање женске кошаркашка репрезентације Србије у Албанији
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у Региону
Финансијски водич за повратнике
Oбележавање Дана примирја у Првом светском рату
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р.ЈЕРМЕНИЈЕ
02.08.2019. oдржан помен палим српским борцима у Балканским и Првом светском рату на простору Албаније
РЕПУБЛИКА СРБИЈА - КАНДИДАТ ЗА ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА 2019-2023
ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА
Архива вести