| |     ћирилица | english  
Naslovna
Proslava Svete Trojice u Vraki

SKADAR, 25. JUNI (Svetigorapress) - I ove godine vjerni narod Skadra i Vrake proslavio je praznik silaska Duha Svetoga na apostole, ili kako ga naši vjernici u Skadru zovu – Trojčevdan.
Delegaciju Mitropolije crnogorsko-primorske na hramovskoj slavi u Vraki činili su direktor Izdavačkog preduzeća “Svetigora”, šef kabineta mitropolita crnogorsko-primorskog i paroh hercegnovski protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, Apolon Miščenko i Blagoje Rajković profesori Bogoslovije “Svetog Petra Cetinjskog” sa Cetinja, kao i teolog Aleksandar Vujović, urednik katihetskog programa Radija “Svetigora”.
Liturgiju sa vjernim narodom sabranim oko crkve, sa blagoslovima arhiepiskopa tiranskog i cijele Albanije Anastasija Janulatosa i arhiepsikopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija služio je prota Radomir Nikčević.
Liturgijskom besjedom vjernom narodu obratio se otac Radomir, koji je govorio o ovom velikom prazniku i njegovom značaju za sveukupni ljudski rod.
- I ovaj hram ovdje u Vraki posvećen je najvećoj i najsvetijoj tajni života, Svetoj Trojici, od koje je sve nastalo, i koja je međusobnom ljubavlju Oca i Sina i Duha Svetoga, božanska rodila i stvorila sve što je stvoreno, od vidljivog do nevidljivog svijeta, do svakoga čovjeka. Svaki čovjek na svijetu rođeni, je plod ljubavi. Zato Gospod govori o ljubavi, apostoli govore o ljubavi, učenici apostola govore o ljubavi, Crkva Hristova vjekovima govori o ljubavi, i sve što se stvara, stvara se iz ljubavi. Čak i biološki svijet, i on se umnožava i održava u životu blagodareći ljubavi, a kamoli mi ljudi. Onaj ko voli taj i živi, onaj ko ne voli, koji mrzi, on ne živi, on umire – naveo je u besjedi otac Radomir Nikčević.
Podsjetivši da Sveto jevanđelje završava riječima “Ja sam svjetlost svijetu, i ko u mene vjeruje neće hoditi u tami”, on je istakao da je suština našega života i vjere “da onaj koji ide za svjetlošću, on i sam postaje svjetlost, i to se ostvaruje kroz vjekove”.
- Ako bismo podijelili ljude, i ako bismo tražili najtačniju podjelu, onda bismo rekli da postoje ljudu koji se obasjavaju svjetlošću Hristovom, koji žive i hode u svjetlosti, i oni koji žive i hode u mraku. Tako je bilo od sinova Adamovih, jedan je izabrao svjetlost, a drugi je izabrao mrak. Kain je izabrao mrak jer je ubio brata svoga, malo mu je bilo pola zemaljske kugle. I tako rod ljudski, i svaki čovjek pojedinačno bira ili svjetlost ili mrak – besjedio je otac Nikčević.
On je okupljenim Vračanima i Skadranima na kraju besjede poručio da i oni, kao naši preci da se i dalje okupljaju oko svojih hramova, te prenio pozdrave i blagoslove mitropolita Amfilohija.
Nakon pričešća, prerezan je i slavski kolač. Liturgijskom sabranju, prisustvovali su i ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić, i njegov savjetnik Nebojša Malević.
Veliki blagoslov na ovogodišnjem slavlju u Vraki bilo je prisustvo i profesora cetinjske bogoslovije Miščenka i Rajkovića, koji je, između ostalog, rekao da je praznik silaska Svetog Duha na apostole i rođendan naše Crkve, koju čine pored sveštenstva i vjerni narod.
- Drago mi je da vas vidim da ste došli u ovolikom broju, želim vam svakoga zdravlja, sreće, napretka u svome radu, u svojoj misiji ovdje među drugom braćom, i da ste mi živi i zdravi na mnogaja ljeta – poručio je Blagoje Rajković i prenio pozdrave rektora Bogoslovije oca Gojka Perovića.
Poslije službe i osveštavanja slavskog kolača, podijeljeni su i pokloni za sve prisutne, kao blagoslov mitropolita Amfilohija.
Nakon liturgijskog sabranja, na svečanom ručku, delegacija Mitropolije sastala sa domaćinima: predsjednikom Pravoslavnog bratstva i društva “Svetog Jovana Vladimira” u Skadru Simom Ajkovićem, predsjednikom Udruženja Srba i Crnogoraca u Skadru “Morača-Rozafa” Pavlom Brajovićem, vjernim narodom, ambasadorom Srbije u Albaniji Zarićem i njegovim saradnicima.
Delegaciju Mitropolije pozdravio je Ajković, koji je, između ostalog, rekao se mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj zahvalio u ime Pravoslavnog društva “Svetog Jovana Vladimira” što se brinu o vjernom narodu u Vraki i Skadru.
- Ta briga uliva snagu da se i dalje u što većem broju i što češće okupljamo i slavimo naše slave. Zahvaljujem od srca što ste se potrudili da dođete i ostavite svoje obaveze i budete danas sa nama, da zajedno slavimo Svetu Trojicu, a mi ćemo i dalje nastaviti, da radimo i da širimo našu ljubav, naše pravoslavlje koje teče u našim venama, i našim potomcima da prenosimo za vijek vjekova – rekao je Ajković.
Delegaciju Mitropolije pozdravio i Pavle Brajović-Jakoja koji je kazao da ovaj veliki praznik znači mnogo u istoriji Vrake i Vračana. On se osvrnuo i na obnovu hrama Svete Trojice.
- Na Trojčevdan, kako ga mi zovemo u Vraki, kako su mi govorili stari, naši djedovi, ovdje je bio veliki sabor, i veliko slavlje, i mi ćemo ako Bog da ovdje imati opet velike sabore i slavlja, jer ovaj dan nije samo veliki dan za nas Vračane, nego i za sve Srbe koji žive na teritoriji Albanije – kazao je Brajović.
Izrazivši nadu da će mitropolit crnogorsko-primorski, uz podršku arhiepiskopa albanskog Anastasija, uskoro postaviti stalnog paroha u hramu Svete Trojice, on je istakao da će to biti veliki korak za vjernike u Skadru i Vraki.
- Mi se nadamo da će mitropolit Amfilohije, koji je veliki čovjek, koji voli Skadar i Skadrane, koji voli cijeli Balkan i voli svakoga čovjeka, da će nam postaviti sveštenika, a mi ćemo mu pomoći da očuvamo svi zajedno našu svetu tradiciju na ovim prostorima, a samim tim da očuvamo i sebe, i ja se zahvaljujem svima koji su danas bili na ovu veliku slavu našu – kazao je predsjednik Udruženja “Morača-Rozafa” Pavle Brajović-Jakoja.
Sa blagoslovima arhiepiskopa Anastasija Janulatosa i mitropolita Amfilohija, u toku je i obnova crkve Presvete Trojice u Vraki, gdje svoj veliki materijalni doprinos daje i Mitropolija crnogorsko-primorska.
U toku godine trebalo bi da se održi osveštavanje ove crkve, koja već sija u svom punom sjaju, i sabira vjerne sa svih krajeva, potvrđujući na pravi način živo sabranje oko svetotrojične ljubavi Božije.
 


Verzija za štampu
Arhiva vesti
Ukidanje viza za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina
Poseta Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja
Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola
Humanitarni SMS brojevi
Dani žalosti u Republici Srbiji i otvorena knjiga žalosti
Poplave u Republici Srbiji
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije 2014.g.
Otvaranje kursa srpskog jezika u selu Hamilj u okrugu Fier
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
MRKIĆ: SA ALBANIJOM PRAGMATIČNI ODNOSI NA PUTU KA EU
Dani srpske kulture u Skadru
Proslava Svete Trojice u Vraki
MRKIĆ ZAVRŠAVA POSETU ALBANIJI
MRKIĆ I PANARITI: ZA JAČANJE SARADNJE I PORED RAZMIMOILAŽENJA
Zvanični državni program obeležavanja godišnjice "Milanskog edikta 313. godine"