| |     ћирилица | english  
Naslovna
MRKIĆ I PANARITI: ZA JAČANJE SARADNJE I PORED RAZMIMOILAŽENJA

TIRANA, 23. oktobra 2012. (Beta) Ministri spoljnih poslova Albanije i Srbije Edmond Panariti i Ivan Mrkić založili su se danas u Tirani za jačanje saradnje i pored razmimoilaženja, javili su albanski mediji. "Vlada Srbije odlučna je da razvija snažne veze sa Albanijom i pronađe tačke koje nas ujedinjuju uprkos fundamentalnim razlikama koje nas razdvajaju", rekao je Mrkić na konferenciji za novinare posle razgovora s Panaritijem. On je ocenio da je širenjem saradnje moguće rešiti probleme. "Od nas zavisi sve što se tiče budućnosti. Zbog toga države treba ozbiljno da razmatraju probleme", ocenio je srpski ministar.
Panariti je pozdravio prošlonedeljni susret premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića u Briselu i dodao da bi Albanija pozdravila ako bi Srbija priznala nezavisnost Kosova, objavljeno je na sajtu info.albania. "Albanija ohrabruje i odlučno podržava dijalog Srbije i Kosova i želi da konačan rezultat bude priznavanje Kosova od strane Srbije", rekao je Panariti, a prenosi Frans pres. Nastavak dijaloga Beograda i Prištine "pokazao bi spremnost (Beograda) da se distancira od prošlosti, nasilja i pomogao bi Srbiji i Kosovu da se jasno okrenu evropskoj budućnosti", dodao je Panariti. On je takođe kazao da Albanija podržava punu i ravnopravnu integraciju Albanaca iz Preševske doline u institucije Srbije i da očekuje da to država Srbija ostvari. Panariti je dodao da je Albanija spremna na saradnju sa Srbijom u svim oblastima u duhu saradnje i dobrosusedskih odnosa.
"Istakao sam da je spoljna politika orijentisana ka jačanju regionalnih i širih odnosa, ka evropskim integracijama. Albanija je bila i ostaje ozbiljan faktor regionalne stabilnosti i odlučna je da gleda prema budućnosti", rekao je albanski ministar. Posle učlanjenja u NATO, integracija u EU ostaje naš najveći projekat, rekao je Panariti i dodao da "obe zemlje treba da prihvate strategiju integracije zarad stabilnosti i integracije regiona". Mrkić danas završava posetu Albaniji gde je boravio kao prvi ministar spoljnih poslova Srbije koji je u poslednjih osam godina posetio tu zemlju.


Verzija za štampu
Arhiva vesti
Ukidanje viza za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina
Poseta Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja
Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola
Humanitarni SMS brojevi
Dani žalosti u Republici Srbiji i otvorena knjiga žalosti
Poplave u Republici Srbiji
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije 2014.g.
Otvaranje kursa srpskog jezika u selu Hamilj u okrugu Fier
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
MRKIĆ: SA ALBANIJOM PRAGMATIČNI ODNOSI NA PUTU KA EU
Dani srpske kulture u Skadru
Proslava Svete Trojice u Vraki
MRKIĆ ZAVRŠAVA POSETU ALBANIJI
MRKIĆ I PANARITI: ZA JAČANJE SARADNJE I PORED RAZMIMOILAŽENJA
Zvanični državni program obeležavanja godišnjice "Milanskog edikta 313. godine"