| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 10:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Амбасада Републике Србије
Rr. Donika Kastrioti 9/1
Тирана
Република Албанија

Телефон: +355-4-2223-042 Локација/Мапа
Телефон: +355-4-2232-091 Конзуларна надлежност
Факс:       +355-4-2232-089 Почасни конзули
E-mail: ambatira@icc-al.org  
web: www.tirana.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Учешће министарке Ане Брнабић на регионалној конференцији ReSPA у Тирани, 18. маја 2017. године

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић учествовала је на регионалној конференцији о извршавању јавних услуга у земљама Западног Балкана – „Иницијативе и иновације на путу ка ЕУ“, која је одржана у Тирани, 18. маја.
На конференцији коју је организовала Регионална школа за јавну управу (ReSPA), учествовале су и министарка иновација и јавне управе Републике Албаније, М.Харито, министарка јавне управе Црне Горе, С.Прибиловић и министарка за информатичко друштво и јавну управу Македоније, М.Арсовска Томовска. 

Циљ конференције био је да се истакну сви неопходни предуслови за побољшање квалитета услуга за грађане и привреду, поред министарки је учествовало више од 40 говорника који су представљали западни Балкан, девет земаља чланица ЕУ и регионалне и европске организације и институције.

 


Међународни јавни конкурс за израду решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. године за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.

За градоначелника Београда изабран је 21. фебруара 1997. године, испред коалиције „Заједно“ која је на локалним изборима 1996. године однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу са промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. године. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. године након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.

Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. године испред зграде Владе Републике Сребије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.


ГРАДСКА УПРАВА ГРАБА БЕОГРАДА
Секретаријат за културу
Београд, Трг републике 3
расписује
ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Расписивач конкурса: Град Београд – Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу.
Задатак конкурса: Циљ конкурса је добијање најквалитетнијег идејно-програмског решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.
Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.
Простор у коме треба осмислити спомен-обележје чини део реконструисаног Студентског трга који постаје пешачка зона, а према пројекту архитекте Бориса Подреке.
Очекује се да то буде у језику савремене визуалне уметности.
Тип конкурса:
По врсти, конкурс је јавни.
По учесницима, конкурс је отворени.
По облику, конкурс је двостепени.
Према начину и предаји рада, конкурс је анонимни.
Језик конкурса је за домаће учеснике српски, а за иностране учеснике енглески.
Предлоге: Конкурсни материјал учесници конкурса могу преузети без надокнаде на веб-порталу Града Београда (http://www.beograd.rs) и Друштва архитеката Београда (http://www.dab.rs) до 31. марта 2017. године.
Рокови: Крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је 15. јун 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата првог степена конкурса је 30. јун 2017. године. Крајњи рок за предају радова у другом степену конкурса је 28. септембар 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата другог степена конкурса је 16. октобар 2017. године.
Награди фонд: Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 радова који одговарају пропозицијама конкурса за други степен, биће одабрано 6 (шест) радова.
Награде у укупном износу нето наградног фонда од 19.000 евра биће додељене према следећој расподели:
- прва награда 8.000 евра,
- друга награда 5.000 евра,
- трећа награда 3.000 евра,
и три једнако вредна откупа од по 1.000 евра.
Исплате награда откупа за радове чији аутори имају пребивалиште на територији Републике Србије исплаћују се у динарској противредности.
Првонаграђени рад биће одабран за реализацију.
Жири конкурса:
- професор Борис Подрека, архитекта,
- академик Душан Оташевић, сликар,
- академик Владимир Величковић, сликар,
- професор Чедомир Васић, сликар и
- Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста града Београда.

 


Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Тирани, 22. и 23. фебруара 2017. године

Делегација Министарства културе и информисања коју предводи министар Владан Вукосављевић учествовала на редовној годишњој Конференцији савета министара културе земаља Југоисточне Европе, која је одржана 21-22. фебруара 2017. године у Тирани.

Министар Вукосављевић потписао је с министарком културе Републике Албаније Мирељом Кумбаро-Фурџу програм културне сарадње између Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства културе Републике Албаније за период 2017-2021. године.

Министар Вукосављевић се састао 23. фебруара, у Амбасади Републике Србије у Тирани, с председницима Удружења српско-црногорске мањине "Морача-Розафа" из Скадра, Српског православног друштва "Свети Јован Владимир" из истог града и Удружења Срба "Јединство" из Фиера.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова